Beszámoló

Búvár Kund és „Hogyan mondjam el Neked?” próbák

A Teljes körű Iskolai Egészségfejlesztés (TIE) elnevezésű uniós projekt keretében szervezett Hétpróba eseménysorozat újabb – és egyben utolsó - állomásán a gyerekek a vízi sportokat és az egészségkommunikáció alapjait ismerhették meg. A Búvár Kund, és az e mellett megrendezett „Hogyan mondjam el neked?” próbákon országszerte közel 300 iskola tanulói vettek részt.

„A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ célja a Hétpróbákkal, hogy a gyerekek már iskolás korban megismerjék és megszeressék a különféle sportokat, és a rendszeres mozgás felnőtt korukban mindennapjaik része legyen.” – emelte ki Iványi Bálint a projekt intézményi projektvezetője.

A Búvár Kund próbán résztvevő 6-7. osztályos gyerekek ügyességi vízi feladatokban próbálhatták ki magukat. A hétvégi program arra is lehetőséget adott, hogy a tanulók megismerjék az evezést, kajak-kenuzást, emellett a sárkányhajózásra is jelentkezhettek az egyes helyszíneken. A program során a résztvevők vízi jártassági ismeretekkel is gazdagodtak.

A Búvár Kund próba mellett az egészségkommunikációt előtérbe helyező „Hogyan mondjam el neked?” próbán a gyerekek osztálytársaiknak, kortársaiknak fogalmazhatták meg, mit jelent számukra az egészség és a mozgás. A tanulók az egészséges életmóddal kapcsolatos üzeneteiket vers, képregény, plakát készítésével közvetíthették társaik felé.

„Az egészséges életmódhoz nagyban hozzájárul a sport, és a Teljes körű Iskolai Egészségfejlesztés projekt egyedülálló módon hívta fel erre a figyelmet. Örülök, hogy mintegy 26 ezer gyermek ismerhette meg a mindennapos mozgás jelentőségét, miközben játékosan sajátított el fontos ismereteket. A „Hogyan mondjam el neked?” próba pedig abban segített, hogy ezt a tudást tovább adhassák társaiknak.” – tette hozzá Bíró Csaba, a KLIK Fejlesztési és Projektigazgatóság szakmai vezetője.

A Búvár Kund és a „Hogyan mondjam el neked?” próbákkal a 2014/15-ös tanévre vonatkozóan véget értek a TIE projekt keretében hónapokon át, országszerte 288 iskola részvételével zajlott sportrendezvényei, a Hétpróbák.

Az eseményeken összesen 18 megyéből 26.718 gyerek próbálhatta ki magát. A Maraton próba és a Búvár Kund próba az ügyességről és az állóképességről, a Kinizsi erőpróba a hagyományteremtő sportokról, a Szent László próba a csapatsportokról, a Bartók Béla próba a különleges táncokról, az „Egyem, vagy ne egyem” próba az egészséges táplálkozás, míg a „Hogyan mondjam el Neked?” próba az interaktív egészségkommunikációról szólt

A kitalálásban, kreatív munkában, szervezésben és megvalósításban országos összefogásnak lehettünk tanúi. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mellett számtalan külső segítő, pedagógusok, koordinátorok, védőnők, egészségfejlesztő konzulensek dolgoztak együtt a projekt céljainak elérése érdekében.

Köszönjük, hogy elhivatottságukkal, szakértelmükkel, idejükkel és energiájukkal segítették a Hétpróbák sikerét, és reméljük, minden résztvevő gyerek nagyon jól érezte magát.