Levegőt! – Klímafutás az élő bolygóért

Levegőt! Ez a szlogenje annak a 7 napon és 700 kilométeren át tartó futásnak, amelyet a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja szervez.

A „Klímafutás az élő bolygóért” eseménnyel a hazai általános iskolások, sportolók, orvosok és egészségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek azt üzenik a november 30-án kezdődő párizsi klímacsúcs résztvevőinek, hozzanak hathatós intézkedéseket a környezetszennyezés, a globális felmelegedés és a vízkészlet megőrzése terén. Tegyenek meg mindent, hogy a gyermekeink is sportolhassanak még szabad levegőn. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ segítségével a NEFI felkért minden általános iskolást, hogy rajzolja le, szerinte milyen lesz a világ 20 év múlva, ha nem állítjuk meg a környezetszennyezést. A gyermekek rajzait a levegot@egeszseg.hu címre várjuk. A tíz legjobb rajzot egy öt tagból álló zsűri választja ki, alkotóit egyenként 40 ezer forint értékű sportszerre levásárolható ajándékkártyával jutalmazzuk.

November 13. és 19. között néhány rajzot szimbolikusan egy 7 napon át tartó 700 kilométeres futással gyűjtünk össze. Négy ultrafutó és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet munkatársai futva teszik meg a Budapest – Tata – Győr, Budapest – Dunaújváros – Pécs, Budapest – Eger- Miskolc távokat és megkerülik a Balatont is.  A Balaton körbefutására  Prekopp Péter és Szabó Balázs a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika orvosai vállalkoztak. Mécs László hegymászó és Náray Balázs, a Kossuth Rádió szerkesztő-riportere pedig 5 napon át fut, a Budapesttől Miskolcig tartó közel 200 kilométeres szakaszt pedig a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet hat munkatársa is teljesíti váltóban. A futás bizonyos szakaszához az érintett településen csatlakoznak iskolás gyermekek is, de egészen biztosan ott lesz többek között Novák Katalin, család és ifjúságügyi államtitkár, Kropkó Péter, 51-szeres Ironman, Kövér Márton, maratoni kajak-kenu világbajnok, valamint az egri vizilabdázók, Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok és Czigány Dóra válogatott játékos is.

 A rajzokat a tatai, dunaújvárosi, pécsi, egri, miskolci, győri polgármesteri hivatalok vezetői vagy képviselői személyesen adják majd át a futóknak, amikor az esemény részvevői befutnak az említett városokba.

Klímafutás az élő bolygóért esemény egy november 27-i közös futással zárul. Ehhez bárki csatlakozhat, a táv 3 kilométer és a Hősök terétől a Magyar Tudományos Akadémia előtt található, Budapest legöregebb akácfájáig tart. A célhoz szintén futva érkezik Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal igazgatója, aki az akácfa előtt átveszi a 7 napon át futva összegyűjtött rajzokat.  

További információk: http://facebook.com/levegot2015

Környezeti hatások:

Az idén csak a hőségriasztás miatt 1799 többlethalálozás történt.

Az UV sugárzás miatt folyamatosan nő a bőrrákban szenvedők száma.

A klímaváltozás miatt nő az allergén növények térbeli és időbeli elterjedése, ami egyre súlyosabb terhelést jelent a lakosság számára.

Nő az ivóvízzel, illetve a nem megfelelően kezelt – elsősorban rosszul hűtött – élelmiszerekkel terjedő bakteriális, vírusos fertőzések száma.

Gyakrabban fordulnak elő a kullancsok által terjesztett betegségek.

A levegő légszennyezettsége miatt egyre több a keringési és légzőszervi megbetegedés.

Egészség infografikák