Energy needs test

A fizikai és szellemi tevékenység energiaszükséglete egyénenként változó. Függ a végzett tevékenység formájától, az intenzitástól, az időtartalomtól egyaránt. Egy adott személy egyénre szabott napi energiaigénye az alapanyagcsere szükséglet, valamint a munkavégzésből, a fizikai aktivitásból adódó terhelés ismeretében kiszámítható.

calculator.input.answer-energy-data-label
Gender
calculatorQuestionEnergy4Help
calculatorQuestionEnergy5Help

A testmozgással és táplálkozással kapcsolatban használt energiaegyensúly kifejezés azt jelenti, hogy a szervezetbe a táplálkozással bevitt energiamennyiség azonos a szervezet működésére felhasznál energiamennyiséggel.

Amennyiben hosszabb időn keresztül a bevitt energiamennyiség (kalória) nagyobb, mint a felhasznált, és nincs aktív, rendszeres testedzés, akkor a szervezet a többletet „elraktározza”, főként zsírszövet formájában. Ez testtömeg növekedéshez, azaz túlsúlyhoz, elhízáshoz vezet (pozitív energiamérleg).

Ezzel szemben, ha kevesebb energiamennyiséget veszünk magunkhoz, mint amennyire valójában szükségünk van, és növeljük a fizikai aktivitást, a kialakult energiahiányt a szervezet tartalékaiból fogja fedezni, ami testtömeg csökkenéshez vezet (negatív energiamérleg).

Normál, nem ingadozó testtömeg esetén a bevitt kalória és a leadott energiamennyiség azonos, azaz energiaegyensúly áll fenn.

Az energiaegyensúly két meghatározó és egymással szoros kapcsolatban álló eleme az egészséges táplálkozás és a rendszeres testedzés. Mindkettő fontos szerepet tölt be a betegségmentes, minőségi élet kialakításában és megtartásában.

Egészség infografikák